CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages

Tuesday, 10 April 2012

10 kelebihan sebagai seorang wanita

Kadang kadang selalu kita dengar orang-orang especially perempuan selalu merungut kenapa mereka dijadikan sebagai seorang perempuan . .
Itu tak kena lahh , ini lahh . .
Aisshhh . . macam-macam lahh kann . .
Tapi , sebenarnya kita kena bersyukur sebab kita dijadikan sebagai seorang perempuan . .
Kenapa ?
Back to the title . . perempuan ni sebenarnya banyak sangat kelebihan . .
Nak tau apa dia ?
Here they go . .

1 .  Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki sebab sifat penyayangnya yang lebih kuat daripada lelaki . . betul okay . . tak percaya ? buktinya ketika ditanya kepada Rasullulah SAW akan hal itu , Baginda jawab , ‘Ibu lebih penyayang daripada bapa dan orang yang penyayang tak akan sia-sia’.

2.  Apabila seorang perempuan mengandung, maka malaikat akan beristighfar untuknya . Allah akan mencatatkan baginya setiap hari dengan 1000 kebajikan dan menghapuskan daripadanya 1000 kejahatan . sekarang bayangkan betapa banyaknya ibu-ibu dapat kalau diaorang ade anak 11 @ 12 ..

3.  Apabila seorang perempuan mulai rasa sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang berjihad pada jalan Allah SWT.

4.  Apabila seorang perempuan melahirkan seorang anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya .

5.  Apabila lahir anak lalu disusukan anak tersebut, maka bagi setiap tegukan susunya diberikan sau kebajikan .

6. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT .

7.  Barang sesiapa yang mengenbirakan anak perempuannya , darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah SWT dan orang yang takutkann Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya . * yang ini fifi paling suka . . haha , tak senonoh ! *

8.  Lagi lagi lagi , hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki kerana barang siapa yang mengembirakan anak perempuan seolah olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail .

9.  Wanita yang solehah itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh .

10.  Apabila kedua-dua ibu bapa mereka panggil, maka jawablahh panggilan ibu terlebih dahulu okayy ..

Konklusinya , bersyukurlahh kerana kita dijadikan sebagai seorang perempuan kerana banyak sangat advantages yang kita dapat kann . .
Ekh , chooppp ! ade lagi satu . .
11.  SYURGA ITU DI BAWAH TAPAK KAKI IBU . syurga di bawah tapak kaki suami ? dimana letaknya syurga seorang suami ? di bawah tapak kaki ibu kann . .

Sekian .

Lots of love ,
FIFI


No comments:

Post a Comment